Spørgsmål og svar

Test af integrationer

Oprettet d. 03-07-2020

SDFE bruger softwaren Postman, til at teste LERs integrationer. Nedenfor finder i en vejledninger til brug af Postman i relation til LER samt den relevante testdata. Bemærk, at værdierne i testdataen indeholder konto og tidsspecifikke elementer. Hvis man ønsker at benytte testdataen, vil man således selv skulle lave relevante tilpasninger.

Postman-guide findes her

Postman-collections findes her

Har vi som ledningsejer fået nye pligter, eller er der blot tale om nye muligheder?

Oprettet d. 03-07-2020

Pligten til at undersøge muligheden for samgravning før man søger gravetilladelse, er knyttet til vejlovens bestemmelse der angiver, at man har pligt til at undersøge muligheden for samgravning før man søger om gravetilladelse ved vejmyndigheden.

  1. juli træder en ny bekendtgørelse i vejlovens § 74 i kraft: Bekendtgørelse om gravearbejder i offentlige vejarealer og private fællesveje i byer og bymæssige områder.  

Der står i bekendtgørelsens § 2:

Ansøgning om gravetilladelse, jf. § 1, stk. 1, skal bl.a. indeholde følgende oplysninger:  

1. Om gravearbejdet er forsøgt koordineret med andre gravearbejder, jf. lov om offentlige veje § 74, stk. 1. Koordinering af gravearbejdet med de ledningsejere, hvis ledninger er i Ledningsejerregistret, skal ske ved brug af Ledningsejerregistret, jf. lov om registrering af ledningsejere.  

2. Med hvem der er forsøgt koordineret.  

3. Om der er muligheder for koordinering af gravearbejder, evt. med mulighed for samgravning. 
 

Gravebekendtgørelsen udmønter forundersøgelsespligten og betyder, at man fra 1. juli 2018 skal bruge samgravningsmodulet i LER til at undersøge muligheden for koordinering af gravearbejder og her skaffe dokumentation for, at man har undersøgt muligheden for at koordinere gravearbejdet med andre aktører, herunder forespurgt om samgravning, hvis det virker muligt. Dokumentationen skal benyttes ved ansøgning om gravetilladelse.
 

Det bliver derfor pr. 1. juli 2018 en pligt at koordinere gravearbejder igennem LER, hvis ledningsejers ledninger er i Ledningsejerregistret og de andre betingelser for at skulle koordinere gravearbejdet er opfyldt.

Hvordan vises ledningsoplysninger i den nye kortviser?

Oprettet d. 03-07-2020

LER 2.0 vil indeholde en autoritativ kortviser til visning af de digitale ledningsoplysninger. Visningen med farve og stregtykkelser er blevet udarbejdet i samarbejde med LERs følgegruppe.
Den nye måde at vise ledningsoplysningerne på er  udviklet med det formål at kunne vise alle ledningstyper samlet. 
Det videreudviklede LER vil gøre ledningsoplysninger tilgængelige via en kortviser, som LER stiller til rådighed, men graveaktører kan også vælge at hente ledningspakken som rådata digitalt til eget system.

Hvad indeholder de nye standardkrav til ledningsoplysninger?

Oprettet d. 03-07-2020

Kravene til de ledningsoplysninger der skal udleveres gennem LER kan findes i den nye LER-bekendtgørelse med dertilhørende datamodel her

Er der forskellige krav til eksisterende og nye ledninger?

Oprettet d. 03-07-2020

Bestemmelserne i LER lov og bekendtgørelse stiller de samme krav til "eksisternede" og "nye" ledninger, dog med en meget vigtig undtagelse.

For eksisterende ledninger vil det være sådan, at ledningsejere kun skal digitalisere de oplysninger, ledningsejer allerede har. Der er derved ikke krav om genopgravning, genfinding eller nyopmåling af en eksisternede ledning. F.eks. kan man for oplysning om diamenter svare at oplysningen er ukendt.

Skæringsdatoen mellem nye og eksisterende ledninger vil være 3 ½ år efter systemet går i drift, dvs. den 1. juli 2023.

For nye ledninger, som lægges i jorden fra den 1. juli 2023, kræves det, at ledningsoplysningerne opfylder alle krav i bekendtgørelsen.
Bekendtgørelsen der stiller de nye krav, med dertilhørende datamodel findes her

Hvor nøjagtige skal mine ledningsoplysninger være?

Oprettet d. 03-07-2020

I lov om registrering af ledningsejere og udlevering af ledningsoplysninger gennem Ledningsejerregistret, jf. lovbekendtgørelse nr. 55 af 23. januar 2020 (LER-loven), står der i § 8, stk. 4, at de nødvendige ledningsoplysninger skal have et indhold og en kvalitet, så de er umiddelbart anvendelige ved gravearbejdet. Dette gentages i § 28, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 1473 af 17. december 2019 om registrering af ledningsejere og udlevering af ledningsoplysninger gennem Ledningsejerregistret (LER-bekendtgørelsen).

Hverken LER-loven eller LER-bekendtgørelsen fastsætter regler om, hvor nøjagtige ledningsoplysninger skal være, men lader det være op til ledningsejeren at beslutte, hvordan denne vil opmåle sine ledninger. Ledningsejeren har dog ansvaret for udlevere ledningsoplysninger, der kan anvendes ved gravearbejdet, dvs. ledningsoplysningerne skal gøre graveaktøren i stand til at finde ledningerne. Normalt henviser LER-sekretariatet til DS 475: Norm for etablering af ledningsanlæg i jord”. Dansk Standard 1993, og 2. udgave 2012 og til Dansk Ledningsejerforums anbefalinger: http://dansk-ledningsejerforum.dk/standard/information/publikationer-og-artikler

Nøjagtigheden svinger ofte afhængig af
, hvilken ledningstype og ledningsejers ledningskort man arbejder med. Mange ledninger er nedgravet for meget lang tid siden. Ofte er ledningstraceer indmålt som afstande til genkendelige objekter i terræn. Det kan være et hushjørne eller et større træ eller lignende. Efterfølgende er sådanne planer digitaliseret, og når man kun har haft disse lokale målepunkter, så er nøjagtigheden ikke stor.
Moderne opmåling med GPS kan være meget nøjagtige, hvis opmålingen er sket i åben grav, men også her er der stor forskel.
 Efter § 34 i LER-bekendtgørelsen skal alle ledningsejere oplyse en nøjagtighed for en ledning. For ledninger, der er nedgravet i jorden før den 1. juli 2023, kan en ledningsejer oplyse, at nøjagtigheden er ukendt, hvis ledningsejeren ikke har oplysninger om ledningens nøjagtighed. På sigt vil en graveaktør få bedre mulighed for at vurdere nøjagtigheden af de ledningsoplysninger, graveaktøren får udleveret, fordi LER-bekendtgørelsen, der trådte i kraft den 1. januar 2020 stiller krav om, at der udleveres oplysninger om ledningens nøjagtighed. Reglerne træder dog først fuldt i kraft den 1. juli 2023. Muligheden for at kategorisere en nylagt ledning, er det eneste, der bortfalder efter 2023

Skal vi genopmåle alle vores ledninger?

Oprettet d. 03-07-2020

Det er kun meningen, at ledningsejer skal digitalisere de ledningsoplysninger, som ledningsejer allerede har. Ledningsejer skal derfor ikke genopmåle eller genopgrave sit ledningsnet for at kunne udlevere ledningsoplysninger, der opfylder alle de nye krav.

Ledningsejeren skal derimod udlevere ledningsoplysninger, der opfylder alle kravene fastsat i bekendtgørelsen, hvis ledningen graves ned i jorden fra den 1. juli 2023.

Hvis de eksisterende ledningsoplysninger ligger som pdf´er eller håndtegnede kort, skal disse digitaliseres og vektoriseres, så de fremover i LER kan sammenstilles med andre ledningsejeres oplysninger.

Det vil desuden fortsat være muligt at vælge at påvise en ledning, hvis placeringen er ukendt eller er af en bestemt fareklasse, eller hvis ledningsejer har behov for at være til stede, når der graves i nærheden af ledningen.

Hvorfor er der en overgangsbestemmelse i loven?

Oprettet d. 03-07-2020

Uden overgangsbestemmelsen i loven ville det betyde, at ledningsejerne skulle kunne udlevere ledningsoplysninger efter de nye krav i lov og bekendtgørelsen den 1. januar 2020.

Overgangsbestemmelsen betyder, at ledningsejerne får 3 ½ år, dvs. frem til den 30. juni 2023, til at omstille sig til de nye krav. Det vil sige, at dette er tidsfristen for digitalisering af ledningsoplysninger efter de nye krav.

Det forventes, at systemet bliver sat i drift 1. januar 2020, og herefter vil ledningsejerne have en 3 ½-årig indfasningsperiode. I denne periode kan ledningsejerne svare både på den gamle måde, direkte til graveaktør, eller på den nye måde, hvor svar skal sendes tilbage til LER, efter de nye krav. LER sammenstiller de ledningsoplysninger, der udleveres via LER, og gør dem til tilgængelige for graveaktøren.

"Hvad betyder LER 2.0 for graveaktører?"

Oprettet d. 03-07-2020

Indberetning af graveskader: 

 

Fra den 1. januar 2020 skal ledningsejerne indberette information om graveskader på deres ledninger. Indberetning af graveskader for et givent år skal senest være indberettet ved udgangen af februar det følgende år. Det betyder at indberetningen skal foretages første gang for kalenderåret 2020 og skal senest være foretaget i februar 2021. Indberetningen skal indeholde oplysninger om ledningens forsyningsart, hvem der er skadevolder, hvor og hvornår skaden er sket samt årsagen til skaden. Ledningsejer kan ud over disse oplysninger angive oplysninger om skadens omfang. Indrapporteringen skal ske enten via LERs brugergrænseflade, via masse-upload eller via webservice. De konkrete krav til denne indrapportering og hvordan den udføres, vil fremgå af en vejledning, som vil blive tilgængelig på LERs hjemmeside fra december 2019.

Hvilke nye regler gælder fra d. 1. januar 2020?

Oprettet d. 03-07-2020

Nye ledninger omfattet af lovens anvendelsesområde:

Fra den 1. januar 2020 bliver vejafvanding en del af anvendelsesområdet. Dog kun vejafvandingsledninger ejet af en offentlig myndighed eller et forsyningsselskab.

Endvidere bliver føringsrør og en offentlig myndigheds ledning, som er helt eller delvist beliggende i offentlige vejarealer eller privat fællesvej også en del af anvendelsesområdet.

Det betyder, at en ledningsejer, der ejer disse forsyningstyper, skal indberette interesseområder for sin ledning og udlevere oplysninger, når de modtager en anmodning om udlevering af ledningsoplysninger.

Det er vigtigt at bemærke, at man kun skal digitalisere og standardisere ledningsoplysninger om disse ledningstyper, hvis man har oplysningerne. Der stilles ikke krav om, at ledningsejer skal genopmåle sine ledninger for at kunne udlevere oplysningerne.

I indfasningsperioden, frem til 30. juni 2023, kan alle ledningsoplysninger for alle forsyningsarter udleveres både efter de nye og de gamle regler. Dvs. ledningsejer skal udlevere enten via system-til-system tilbage til LER eller på den gamle måde, direkte til graveaktør.

I indfasningsperioden skal ledningsejer stadig svare snarest muligt, og senest 5 hverdage efter at graveforespørgslen er modtaget.

Graveaktørerne skal ikke leve op til nye regler per den 1. januar 2020, men de skal være klar til at anvende LER 2.0s nye måder at tilgå ledningsoplysningerne på. Se i øvrigt

Hvordan ser LER-loven ud fra den 1. januar 2020?

Oprettet d. 03-07-2020

Pt. behandles en lovændring til LER-loven i Folketinget. Hvis den vedtages af Folketinget, vil alle bestemmelser i 2017-lovændringen, som endnu ikke er trådt i kraft, inkl. det nye lovforslag 2019, blive sat i kraft. Dette vil i praksis betyde, at hele loven, inklusiv de to lovændringer, vil være gældende ret fra 1. januar 2020

For så vidt angår bestemmelserne om ledningsejernes udlevering af ledningsoplysninger, den nye lovs § 8, og ændringerne i den måde graveaktørerne skal modtage ledningsoplysninger, lovens § 9, vil der være en indfasningsperiode på 3 ½ år, dvs. fra 1. januar 2020 til 30. juni 2023.

Hvor kan jeg se Ledningsejereregistrets visningsstandard for ledningsoplysninger?

Oprettet d. 03-07-2020

Ledningsejereregisterets visningsstandard for ledningsoplysninger findes i alle ledningspakker og kan yderligere findes her

Hvordan refererer objekter hinanden?

Oprettet d. 03-07-2020

Spørgsmål og svar om dette emne findes i dette dokument.

Hvordan skal ledningsoplysninger se ud når de afleveres?

Oprettet d. 03-07-2020

Her er et eksempel på test-ledningsdata som en ZIP-fil med en GML-fil

Her er et eksempel på test-ledningsdata som Base64 encoded tekststreng, i den JSON struktur det skal sendes ind til LER i. 

Hvad er indholdet af en downloadet ledningspakke?

Oprettet d. 03-07-2020

Når der er foretaget en graveforespørgsel dannes en ledningspakke. Denne ledningspakke kan downloades. Her findes et eksempel på en ledningspakke. Den indeholder en række ledningsejere, men kun ledningsejeren SDFE har sendt ledningsoplysninger via LER 2.0. Bemærk at der er tale om testdata, som ikke har noget med rigtige ledningsoplysninger at gøre. Indholdet af ledningspakker kan stadig nå at ændre sig, inden LER 2.0 går i drift. Ønsker man at se hvordan ledningspakken ser ud i LER 2.0s eksterne kortviser, kan man indlæse pakken i denne: https://kortviser-extest.ler.dk/

Hvad dækker gebyret?

Oprettet d. 03-07-2020

Gebyret dækker den ydelse Ledningsejerregistret leverer. Ydelsen, der betales for, er kontakten mellem ledningsejere og graveaktører, så administrationen forbundet med søgning af ledningsoplysninger lettes. 

Fra den 1. januar 2020 betales der endvidere for sammenstillingen af de ledningsoplysninger, som ledningsejere udleverer gennem Ledningsejerregistret. Det vil dog først være fra den 1. juli 2023, at alle ledningsejere udleverer gennem Ledningsejerregistret. 

Hvad er prisen for en graveforespørgsel?

Oprettet d. 03-07-2020

Det koster et gebyr for at oprette en forespørgsel. Læs mere her:

Betaling og Priser

Efter man har forespurgt i LER, skal man som altid søge gravetilladelse hos den relevante vejmyndighed.

Når du modtager ledningsoplysningerne fra ledningsejeren, skal du være opmærksom på evt. oplysninger, som ledningsejer sender sammen med ledningsoplysningerne.

Hvor hurtigt kommer oplysningerne?

Oprettet d. 03-07-2020

Når graveforespørgslen er oprettet, får graveaktøren en kvittering og en liste over ledningsejere inden for graveområdet. Samtidig dannes et dueslag, så du kan se hvilke ledningsejere, der er tilknyttet LER2.0 og svarer gennem LER, og hvilke ledningsejere, der vil sende ledningsoplysninger til din mail. Ledningsejere har 5 hverdage til at besvare din søgning. Skal du grave, skal du vente med at grave indtil alle ledningsejere har svaret, for at sikre, at alle oplysninger er modtaget.

Vær opmærksom på at stikledninger ofte ikke er med i LER.

Skal jeg som borger gøre noget for at kunne læse de nye ledningsoplysninger?

Oprettet d. 03-07-2020

De sammenstillede ledningsoplysninger kan vises direkte i LER gennem en kortviser, som LER stiller til rådighed og kan desuden indlæses direkte i graveaktørens egne programmer til behandling og planlægning af gravearbejde.

Det bliver derfor ikke nødvendigt at købe særskilte programmer for at se ledningsoplysningerne. Alle ledningsoplysningerne vil også kunne downloades som en datapakke, så de kan læses ind i andre programmer, hvis det ønskes.

Hvornår kommer der et samgravningsmodul?

Oprettet d. 03-07-2020

Et nyt modul til koordinering af gravearbejder forventes at blive sat i drift i løbet af sommeren 2018. Når modulet går i drift, vil det blive muligt at annoncere efter mulige samgravningsparter flere måneder eller år forud for gravearbejde.

Det bliver også muligt at få besked via en notifikation, hvis andre søger efter samgravningsparter i et område, man er interesseret i.

Hvilke nye krav skal vi følge, og hvornår kender vi kravene?

Oprettet d. 03-07-2020

De nye krav til indhold og format ved udlevering af ledningsoplysninger er endnu ikke udarbejdet, men udarbejdes med inddragelse af LER´s følgegruppe i løbet af 2018.

Kravene vil blive fastsat i en kommende bekendtgørelse, som forventes offentliggjort i starten af 2019.

Medlemmer af følgegruppen kan ses her: https://ler.dk/foelgegruppe_initiativ_63

Hvad indeholder den nye standard?

Oprettet d. 03-07-2020

På nuværende tidspunkt er kravene i indholdet i den nye standard ikke fastlagt, men det forventes blandt andet, at der skal oplyses om placeringen af visse komponenter, som f.eks. stophaner og målerskabe, nøjagtighedsklasse, fareklasse og evt. dybde. Der vil være forskelllige krav til nye og eksisterende ledninger.

LER´s følgegruppe inddrages i udarbejdelsen af kravene til disse oplysninger. De endelige krav til standardiserede ledningsoplysninger vil blive fastsat i en bekendtgørelse, som forventes offentliggjort primo 2019.

Bliver LER et ledningsregister?

Oprettet d. 03-07-2020

Nej, det nye system er en videreudvikling af det eksisterende LER. Ledningsejerne skal registrere et interesseområde på vanlig vis, og graveaktøren skal fortsat anmode om ledningsoplysninger fra ledningsejerne via LER.

Når det nye system er i drift, vil ledningsejerne stadig være ansvarlige for, at alle ledningsoplysningerne er ajourførte og følger krav for standarder. I stedet for at sende svaret direkte til graveaktøren, skal ledningsejeren sende svaret til LER. LER sammenstiller og gør ledningsoplysningerne tilgængelige som en samlet pakke for graveaktøren.

LER vil således ikke opbevare ledningsoplysningerne, men blot sammenstille og gøre disse tilgængelige.

Hvad betyder det nye system for graveaktør?

Oprettet d. 03-07-2020

Graveaktør får lettere ved at få et overblik over alle ledningsoplysninger på een gang og skal ikke bruge tid på at sammenstille ledningsoplysningerne. Sammenstillingen af ledningsoplysninger udføres fremover af LER.

De sammenstillede ledningsoplysninger vises direkte i LER gennem en kortviser, som LER stiller til rådighed og ledningsoplysningerne kan desuden indlæses direkte i graveaktørens egne programmer til behandling og planlægning af gravearbejde.

Graveaktøren skal ikke i første omgang gøre noget, men når det nye system går i drift, skal de være forberedte på at kunne tilgå ledningsoplysningerne digitalt, for at få det bedste udbytte af løsningen.

Hvornår skal jeg begynde at indsende ledningsoplysningerne digitalt til LER?

Oprettet d. 03-07-2020

Når systemet til modtagelse af digitale ledningsoplysninger går i drift, forventelig anden halvdel af 2019 er det muligt at sende ledningsoplysningerne digitalt til LER. Herefter vil der være en frivillighedsperiode på 3 ½ år, hvor vi forventer, at ledningsejerne begynder at tilslutte sig den nye løsning.

Først når indfasningsperioden på de 3 ½ år udløber, skal alle ledningsejere svare via LER. Ledningsejere kan i indfasningsperioden fortsætte med at sende ledningsoplysninger direkte til graveaktør, indtil de er klar til at sende ledningsoplysningerne digitalt gennem LER. I hele indfasningsperioden er svarfristen på 5 arbejdsdage, som i det nuværende system.

Skal jeg allerede nu svare inden for to timer?

Oprettet d. 03-07-2020

Den nye § 8, stk. 1, der omhandler svarfrist, træder i kraft 3 ½ år efter at systemet går i drift, hvilket forventes at være anden halvår 2019. Herefter er en indfasningsperiode på 3 ½ år. Det forventes derfor, at lovens § 8 vil træde i kraft første halvår af 2023.

Indtil indfasningsperioden er slut, vil fristen for udlevering af ledningsoplysninger være som nu, på 5 arbejdsdage.

Hvornår skal vi indberette vejafvanding og føringsrør?

Oprettet d. 03-07-2020

Kravet til indberetning og udlevering af oplysninger om vejafvanding og føringsrør ved graveforespørgsler, træder først i kraft når systemet bliver sat i drift. Det forventes, at det vil være anden halvår 2019.

Er der forskellige krav til gamle og nye ledninger?

Oprettet d. 03-07-2020

LER vil stille forskellige krav til "gamle" og "nye" ledninger. For gamle ledninger, vil det være sådan, at ledningsejere kun skal digitalisere de oplysninger, ledningsejer allerede har. Der er derved ikke krav om nyopmåling.

For nye ledninger, som lægges i jorden efter systemet er sat i drift, kræves det, at ledningsoplysningerne opfylder de nye krav i bekendtgørelsen, som forventes offentliggjort primo 2019.

Hvad betyder lovændringen for ledningsejer?

Oprettet d. 03-07-2020

Når indfasningsperioden udløber (hvilket forventes at ske andet halvår af 2023), skal alle ledningsejere have digitaliseret og standardiseret deres ledningsoplysninger, enten selv eller med hjælp fra en tjenesteyder. Der er ikke noget krav om, at eksisterende ledninger skal genopmåles.

For at ledningsejer kan imødekomme de nye krav om svarfrister, forventes det, at ledningsejere etablerer et system til automatisk besvarelse af forespørgsler om ledningsoplysninger.

Hvad vil det sige at sammenstille ledningsoplysninger?

Oprettet d. 03-07-2020

Når man søger ledningsoplysninger i LER, får man svar fra i gennemsnit 7 ledningsejere. Hvis deres svar om ledningsoplysninger har samme format kan de let lægges sammen, dvs. ledningsoplysningerne bliver lagt oven på hinanden som lag og det er derfor muligt at se alle ledningerne samlet på samme kort.

Hvorfor skal ledningsoplysningerne standardiseres?

Oprettet d. 03-07-2020

Ledningsoplysningerne skal standardiseres for at LER fremover hurtigt og effektivt kan sammenstille ledningsoplysninger og gøre disse tilgængelige for graveaktører på en let overskuelige måde. Hvis ledningsoplysningerne ligger som et foto, fotokopi eller pdf, skal disse ledningsoplysninger digitaliseres (i vektorformat), så de lever op til kravene i den kommende bekendtgørelse. Se i øvrigt spørgsmål ” Er der forskellige krav til gamle og nye ledninger?

Hvornår træder de nye krav til ledningsoplysningerne i kraft?

Oprettet d. 03-07-2020

De nye krav til ledningsejerne træder i kraft 3 ½ år efter at det nye system er sat i drift. Det forventes, at systemet bliver sat i drift anden halvår 2019, og herefter vil ledningsejerne have en 3 ½-årig indfasningsperiode. I denne periode kan ledningsejerne svare både på den gamle måde, direkte til graveaktør, eller på den nye måde, hvor svar skal sendes tilbage til LER, efter de nye krav. LER sammenstiller de ledningsoplysninger, der sendes via LER, og stiller dem til rådighed for graveaktøren.

Hvilke dele af lovændringen træder i kraft den 1. januar 2018?

Oprettet d. 03-07-2020

De dele af lovændringen, som træder i kraft den 1. januar 2018, er ændringen af lovens formål, ændringen af gebyrreglerne i lovens § 11 og reglerne om, at ministeren kan bygge et modul til koordinering af gravearbejder. Ministeren får desuden beføjelser til at bygge en funktion til indmelding af fejlregistrerede ledningsoplysninger og en funktion til indmelding af graveskader.

Derudover betyder ændringen af loven, at ministeren får beføjelse til at videreudvikle LER-systemet, så det kan modtage og sammenstille ledningsoplysninger og herefter udstille dem til graveaktørerne.

Hvad giver den nye lov beføjelse til?

Oprettet d. 03-07-2020

Den nye lov giver ministeren beføjelse til, at fastsætte regler om, bl.a. hvilke ledningsoplysninger der skal udleveres og i hvilket format. De nærmere regler vil blive fastsat i en bekendtgørelse, som udarbejdes i samarbejde med LERs følgegruppe i løbet af 2018 og forventes offentliggjort i starten af 2019.

Loven giver mulighed for at videreudvikle LER. Videreudviklingen består i, at bygge en funktion til at modtage digitaliserede og standardiserede ledningsoplysninger. Funktionen skal desuden sammenstille og vise ledningsoplysningerne på en enkel og let forståelig måde. Herudover giver loven mulighed for at bygge, et modul til koordinering af gravearbejder i daglig tale kaldet samgravning og en funktion til at gøre det lettere at finde ledig kapacitet i føringsrør til samføring af ledninger.

For at sammenstillingen af ledningsoplysninger kan lade sig gøre, kræves det, at alle ledningsoplysninger er digitale, vektoriserede og udleveres efter samme standard. Disse krav bliver oplyst når bekendtgørelsen offentliggøres forventelig primo 2019.

Ledningsejerne vil derfor få en indfasningsperiode på 3 ½ år fra systemet er sat i drift til at gøre deres ledningsoplysninger klar til at blive udleveret efter de nye krav.

Hvad er formålet med videreudviklingen af LER?

Oprettet d. 03-07-2020

Det er formålet at videreudvikle LER, så det fremover bliver en digital platform for udveksling af standardiserede ledningsoplysninger. Dette betyder at ledningsejerne fremover skal sende standardiserede og digitaliserede oplysninger til LER, som samler og videresender en samlet pakke med ledningsoplysninger til graveaktørerne. Dette giver lettere mulighed for at automatisere de arbejdsgange der er i forbindelse med besvarelse af graveforespørgsler og lette sammenstillingen af ledningsoplysninger og forventeligt vil dette mindske antallet af graveskader. Endvidere er formålet med projektet at fremme samgravning og samføring, således at gener for trafikken og problemer med vedligeholdelsen af vores veje i forbindelse med gravearbejder mindskes.

Hvad er fællesstik?

Oprettet d. 29-04-2020

Fællesstik eller fælles stikledning er defineret som stikledning, der ejes af en eller flere slutbrugere. Hvis fællesstikket er at betragte som en stikledning, er der ikke noget krav om, at dette skal registreres i LER. Hvis det derimod er en del af forsyningsledningen og indgår som kollektiv net, skal den registreres i LER.

Hvad kan jeg forvente at modtage?

Oprettet d. 29-04-2020

De fleste ledningsejere sender en mail med ledningsoplysninger vedhæftet som en pdf eller et billede af en tegning. Nogle ledningsejere tilbyder muligheden for at sende ledningsoplysningerne digitalt. Når du modtager ledningsoplysningerne fra ledningsejeren, skal du være opmærksom på evt. oplysninger, som ledningsejer sender sammen med ledningsoplysningerne.

I overgangsperioden fra 1. januar 2020 til 1. juli 2023, kan du forvente at modtage ledningsoplysninger både sendt til dig direkte fra ledningsejer og ledningsoplysninger, der bliver tilgængelige via LER. Du kan altid se på din kvittering, hvordan du vil modtage oplysningerne. 

Hvad er et interesseområde?

Oprettet d. 16-01-2018

Et interesseområde er det areal, hvor en ledningsejers ledninger er placeret. Området kan dække en eller flere ledninger eller et helt net af forskellige forsyningsledninger. Når man indberetter til LER, vælger man selv, hvor detaljeret registreringen af et interesseområde skal være. Interesseområdet skal dog dække ledningsnettes fulde afgrænsning. Et interesseområde kan omfatte en eller flere forskellige forsyningsarter.

 

Hvad er et kollektivt net?

Oprettet d. 16-01-2018

Et kollektivt net er et indvindings- transmissions- og distributionsnet.

Hvor store interesseområder kan man indberette?

Oprettet d. 16-01-2018

Systemet i LER har ingen grænse for, hvor store arealer, man kan indberette. Dog kan man maksimalt indberette 1.000 punkter.

Hvad er en jordledning?

Oprettet d. 16-01-2018

En jordledning, er den ledning, der forbinder stikledningen med installationerne i ejendommens bygninger. Jordledningen ligger i jorden på ejendommens grundstykke fra skel eller fra stophanen. Jordledningen er en del af ejendommens installation.

Hvad er en udlagt privat fællesvej?

Oprettet d. 16-01-2018

Ifølge vejloven er en udlagt privat fællesvej et areal, som er bestemt til i fremtiden at skulle fungere som en privat fællesvej.

Hvem skal indberette til LER?

Oprettet d. 16-01-2018

Hvis du ejer forsyningsledninger, som er gravet ned i jorden eller havbunden, skal du indberette dine interesseområder til LER. Et interesseområde er det areal, hvor dine ledninger er placeret. Interesseområderne skal også omfatte de stikledninger, som ejes af forsyningsselskabet.

Hvem skal ikke indberette til LER?

Oprettet d. 16-01-2018

Ejendomsejere, som ejer deres egne stikledninger, skal ikke indberette stikledningerne til LER. Det samme gælder ejere af ledninger, som alene ligger på private ejendomme. Ejere af rørlagte vandløb, drænledninger eller andre ledninger, som sørger for afvanding af en vej, skal heller ikke indberette til LER. Det samme gælder ejere af jordvarmeledninger. Desuden er mindre tele- og antennenet til privat brug fritaget for indberetningspligten.

Hvad er en privat fællesvej?

Oprettet d. 16-01-2018

Ifølge vejloven er private fællesveje de veje, gader, broer og pladser, som ikke er offentlige, og som er færdselsareal for en anden ejendom end den ejendom, som vejen ligger på. Dette gælder kun, når ejendommene ikke har samme ejer.

Hvad er et lokalt brugerdrevet telenet?

Oprettet d. 16-01-2018

Et lokalt brugerdrevet telenet er et distributionsnet, som sørger for elektronisk overførsel af telekommunikation, data eller radio/tv-signaler til de tilsluttede ejere.

Hvad er en privat sti?

Oprettet d. 16-01-2018

Ifølge vejloven gælder de samme regler for private stier som for private fællesveje.

Hvad er en offentlig vej?

Oprettet d. 16-01-2018

Ifølge vejloven er offentlige veje de veje, gader, broer og pladser, der er åbne for almindelig færdsel, og som administreres af staten eller en kommune jf. Lov om offentlige veje.

 

Hvad er en graveforespørgsel

Oprettet d. 16-01-2018

En graveforespørgsel er et opslag i LER, hvor man ved at angive et graveområde får oplyst, hvem der ejer ledninger inden for området. LER sender automatisk en forespørgsel om ledningsoplysninger til de ledningsejere, der har ledninger inden for graveområdet. En graveforespørgsel er ikke en gravetilladelse. Gravetilladelser skal indhentes hos den relevante vejmyndighed, dvs. Vejdirektoratet eller den lokale kommunes vejafdeling.

Hvem har ikke pligt til at forespørge i LER?

Oprettet d. 16-01-2018

Private har ikke pligt til at forespørge i LER forud for et gravearbejde. Private har mulighed for frivilligt at forespørge i LER på samme vilkår som professionelle.

Jeg ønsker ikke mine oplysninger udstillet på Graveinfo?

Oprettet d. 16-01-2018

Hvis du som privatperson har foretaget graveforespørgsler i LER kan du forespørge LER-sekretariatet på e-mailadressen ler@ler.dk om at undtage dine graveforespørgsler fra at blive udstillet på Graveinfo. Graveforespørgslen bliver herefter anonymiseret.

Hvilke oplysninger skal ledningsejere indberette?

Oprettet d. 16-01-2018

Som ledningsejer skal du oplyse følgende i LER:

  • Navn
  • Postadresse, e-mail, telefonnummer
  • Interesseområde(r)
  • Forsyningsart
  • Evt. Kontaktperson(r)

For virksomheder gælder det, at virksomhedens navn og postadresse automatisk bliver hentet fra CVR-registret. Det betyder, at du skal kontakte CVR-registret, hvis der er fejl i dine oplysninger. Private skal manuelt udfylde oplysningerne.

Hvad er en tjenesteyder?

Oprettet d. 16-01-2018

En tjenesteyder er en virksomhed, der mod betaling indberetter interesseområder eller graveforespørgsler i LER på vegne af en ledningsejer eller graveaktør. Bruger du en tjenesteyder, skal både du og tjenesteyderen registrere dette i systemet. Er du eller din tjenesteyder ikke registreret, kan du få svært ved at bevise, at dine interesseområder eller dit gravearbejde er blevet registreret i LER. Og så står du dårligt i tilfælde af en graveskade. Samtidig lever du ikke op til LER-reglernes krav om, at entreprenøren eller bygherren skal fremgå af kvitteringen. Begge parter er forpligtet til at vedligeholde deres registreringer i LER.

Du kan se en liste over tjenesteydere her. MBBL tager ikke ansvar for de ydelser, der leveres af tjenesteyderne. Alle interesserede firmaer kan blive optaget på listen, og optagelsen er ikke udtryk for en certificering fra ministeriets side.
Se tjenesteyderlisten her

Hvad er en LER-kvittering?

Oprettet d. 16-01-2018

Der dannes altid en kvittering i LER efter en graveforespørgsel, efter en indberetning og i forbindelse med myndighedsforespørgsler. En kvittering dokumenterer til enhver tid, hvad der er foretaget i LER og er i overensstemmelse med retingslinjerne i LERs bekendtgørelse.

LER gemmer alle kvitteringer. Inden for et år plus løbende år kan de altid hentes online af brugeren via søgning i graveforespørgsler. Ældre kvitteringer rekvireres ved henvendelse til LERs support. LER oplyser en lang kode, som skal oplyses ved henvendelsen. Koden ser fx sådan ud: Graveforespørgelser/2010/02/26/3000XX/graveforespoergsel_kvittering_209e7f54-059c-44e6-8595-1fb240a9exxx.pdf

For graveforespørgsler gælder generelt

Oplysningerne i kvitteringen er genereret på baggrund af oplysninger indberettet i LER. På kvitteringen står de ledningsejere, der er omfattet af graveforespørgslen på det pågældende tidspunkt. Det angives hvilke ledningsejere, der er fremsendt mails til. De ledningsejere, som ikke har modtaget en anmodning om ledningsoplysninger, skal altid kontaktes på anden vis, så det sikres, at de også fremsender ledningsoplysninger.

For indberetning af interesseområder gælder generelt

Oplysningerne i denne kvittering er genereret på baggrund af oplysninger indberettet i LER. På kvitteringen er angivet de graveaktører, som har aktive graveforespørgsler indenfor interesseområdet. En ledningsejer er forpligtet til at udlevere ledningsoplysninger til disse graveaktører.

For myndigheders forespørgsel i LER gælder generelt

Oplysningerne i denne kvittering er genereret på baggrund af oplysninger indberettet i LER. Kvitteringen er udstedt på særlige vilkår til brug for forskning og generel myndighedsøvelse. Kvitteringen må ikke bruges til at indhente ledningsoplysninger i forbindelse med planlægning eller udførsel af gravearbejde. Kvitteringen opfylder ikke graveaktørens pligt til at forespørge i LER inden et gravearbejde. Dette skal ske på normale vilkår via www.ler.dk.

De særlige vilkår for myndigheder fremgår af den blanket, som er udfyldt i forbindelse med registrering i LER som myndighed. Hent blanketten her.

Hvilke informationer skal jeg oplyse i LER?

Oprettet d. 16-01-2018

Som graveaktør skal du give oplysninger om:

  • Navn og CVR-nummer
  • Postadresse samt e-mailadresse, telefonnr.
  • Evt. kontaktperson
  • Graveområde(r)
  • Graveperiode
  • Graveart
  • Faktureringsadresse

For virksomheder gælder det, at virksomhedens navn og postadresse automatisk bliver hentet fra CVR-registret. Det betyder, at du skal kontakte CVR-registret, hvis der er fejl i dine oplysninger. Private skal manuelt udfylde oplysningerne.

Hvad er en ledning?

Oprettet d. 16-01-2018

En ledning er et kabel eller rør, som er gravet ned i jorden, og som har til formål at transportere kommunikation, data, signaler, energi samt faste, flydende eller luftformige stoffer. Ledninger kan fx være elkabler, fjernvarmerør, kloakrør, kommunikationskabler, naturgasrør, vandrør, antennekabler. Bemærk, at man ikke kan forvente at få oplyst om stikledningers placering. De fleste stikledninger er idag ejet af slutbrugeren selv. Derfor kan forsyningsselskaberne kun sjældent oplyse stikledningers placering på private arealer.

Hvad koster en graveforespørgsel?

Oprettet d. 16-01-2018

Gebyret for en graveforespørgsel bliver beregnet ud fra det samlede antal m2, virksomheden har forespurgt på. Det er gratis at forespørge for de første 10 m2 inden for kalenderåret. Derefter betales en enhedspris på 0,011 kr. pr. m2 (2017-priser). Det samlede gebyr for en graveaktør kan ikke overstige 104.000 kr. inden for kalenderåret. Herefter er det gratis at forespørge.

Hvor store/små arealer kan man forespørge på?

Oprettet d. 16-01-2018

Du skal altid spørge for hele det område som du skal grave i.

Din graveforespørgsel skal minimum være på 1 m2 og maksimum på 100.000.000 m2.

Graveforespørgsler mindre end 1 m2 rundes op til 1 m2. Graveforespørgsler, der er for store, får et varsel herom.

Hvem har pligt til at forespørge i LER?

Oprettet d. 16-01-2018

Alle, som skal udføre et erhvervsmæssigt gravearbejde i Danmark, skal forespørge i LER, inden gravarbejdet sættes i gang. Forespørgslen skal som minimum dække det område, der skal graves i. Det er graveaktørens opgave at planlægge og udføre gravearbejdet, så gravearbejdet ikke medfører skader på de nedgravede ledninger. En graveforespørgsel i LER afløser ikke den almindelige forundersøgelsespligt. Man skal altid tænke sig om og overveje om der er kan være andre oplysninger som man skal inddrage forud for gravearbejdet. Husk at stikledninger sjældent er indtegnet på de ledningsplaner man får tilsendt. Mange stikledninger ejes af ejendommens ejer og ikke af forsyningsselskabet. Graver man på private områder, skal man derfor altid spørge lodsejer om der er uoplyste stikledninger.

Hvad koster det at indberette et interesseområde?

Oprettet d. 16-01-2018

Indberetningen af interesseområder er gratis, hvis du selv gør det. Hjælp til indberetning.

Hvad er Graveinfo?

Oprettet d. 16-01-2018

Graveinfo er et mikrosite, hvor man kan se udvalgte graveforespørgselsoplysninger på et kort.

Du kan bruge Graveinfo til at se, hvem der planlægger at grave i nærheden af hvor du bor. Du kan også kontakte virksomheden, hvis du ser muligheder for at koordinere noget gravearbejde. Og du kan kontrollere, om graveaktøren har husket at lave en graveforespørgsel i LER.

For LER er der to mål med at udstille oplysningerne:

  • Ved at sørge for at oplysningerne kommer i spil og bliver brugt, tror vi på, at de indberettede oplysningerne i LER bliver mere præcise.
  • Ved at gøre det let at se kommende gravearbejder hjælper vi med at understøtte vejlovens krav om at graveaktører og andre nøgleaktører koordinerer deres gravearbejder.

Hvad er en stikledning?

Oprettet d. 16-01-2018

En stikledning er en ledning, som tilslutter en enkelt bruger til et kollektivt net.

Skal mine oplysninger opdateres?

Oprettet d. 16-01-2018

Alle ledningsejere, som er omfattet af LER-loven, har pligt til at indberette deres interesseområder og til at opdatere/vedligeholde deres oplysninger. En ledningsejeres oplysninger skal opdateres senest 14 dage efter, der er sket ændringer enten i forhold til et interesseområde eller ledningsejerens kontaktoplysninger.

Hvordan skal jeg betale?

Oprettet d. 16-01-2018

Når du opretter dig som graveaktør i LER, får du en faktureringskonto, hvor dine arealer og prisen på dine forespørgsler bliver registreret. På baggrund af denne konto bliver der en gang i kvartalet udsendt en faktura til dig. Fakturaen kan betales med indbetalingskort og e-faktura. Betaling med dankort er ikke muligt. Det er muligt for en virksomhed at oprette flere faktureringsadresser.

Du kan læse mere om betaling og priser her

Hvad er en almen vej?

Oprettet d. 15-01-2018

Ifølge vejloven er almene veje de veje, gader, broer og pladser, som er åbne for almenheden, men som ikke bliver administreret af det offentlige (stat eller kommune).

Skal der betales for forespørgsler på private områder?

Oprettet d. 15-01-2018

Ja. Der skelnes ikke mellem vejarealer og andre arealer. Du skal betale for hele det område, du forespørger på.

Hvad er en graveaktør?

Oprettet d. 15-01-2018

En graveaktør er person, virksomhed eller myndighed, som udfører et erhvervsmæssigt gravearbejde. En graveaktør er fx en entreprenør, kloakmester eller anlægsgartner.

Er det lovligt at udstille informationer på Graveinfo?

Oprettet d. 15-01-2018

Ja. Vi har vurderet, at der i forhold til de gældende regler ikke er nogen problemer med at vise oplysninger fra graveforespørgslerne. Vi har dog undtaget visse graveforespørgsler af hensyn til statens sikkerhed og forsvaret.

Er en LER-kvittering en gravetilladelse?

Oprettet d. 15-01-2018

Nej. Du skal også huske at søge om gravetilladelse hos vejmyndigheden, når du graver i vejarealer. Den pågældende kommune er myndighed for kommunevejene og de private fællesveje. Vejdirektoratet er vejmyndighed for statsveje.

Hvad skal ledningsejeren gøre, når han modtager en forespørgsel?

Oprettet d. 15-01-2018

Når en ledningsejer modtager en forespørgsel om ledningsoplysninger via LER, skal han hurtigst muligt, og senest fem arbejdsdage efter modtagelsen, sende de nødvendige ledningsoplysninger til graveaktøren. Alternativt skal ledningsejeren, inden for samme tidsfrist, lave en aftale med graveaktøren om en fremvisning af ledningernes placering. Ledningsoplysningerne skal have en karakter, så de kan bruges direkte i forbindelse med et gravearbejde.

Er ledninger, der fører strøm til gade- og vejbelysning, trafikstyringsanlæg, P-anlæg m.v. omfattet af LER-loven?

Oprettet d. 15-01-2018

Loven omfatter ejere af ledninger, som indgår i et kollektivt net. Såfremt der for nettet som helhed gælder offentligretlige regler, anses ledningsejeren for en kollektiv netejer.
Bestemmelsen omfatter tillige kommunale, amtslige eller statslige ledningsejere, som har ledninger, der fører strøm til gade- og vejbelysning, trafikstyringsanlæg, P-anlæg m.v.
Hensigten er at sikre, at registrets oplysninger er komplette for vejarealerne, bl.a. fordi den overvejende del af de gravearbejder, som i dag giver ledningsskader, sker på offentlig vej eller på privat fællesvej.
Så ejere af anlæg til styring af lyssignaler skal altså også registreres i LER på linje med alle andre forsyningsledninger, da de, som det fremgår af bemærkningerne, betragtes som en del af ledninger, der indgår i kollektiv forsyning.

Kan man lave frivillige forespørgsler i LER?

Oprettet d. 15-01-2018

Både firmaer og privatpersoner kan lave frivillige graveforespørgsler i LER. Prisen for en graveforespørgsel er den samme, uanset om det er en frivillig eller en erhvervsmæssige graveforespørgsel. Adgang til LER kræver altid digital signatur.

Er der ledningsejere, som ikke er med i LER?

Oprettet d. 15-01-2018

Der er enkelte ledningsejere, som ikke er med i LER. Man skal derfor altid være opmærksom på, om der fx mangler en ledningsejer, et vandværk eller fjernvarmeværk. Politi, Forsvar, Banedanmark og DSB ønsker på nuværende tidspunkt ikke at være med i LER. Det skal man også være opmærksom på, når man skal grave i nærheden af deres områder. LER kan hverken hjælpe med kontakt eller kontaktadresser.

 

Oplysningerne på Graveinfo passer ikke

Oprettet d. 15-01-2018

I henhold til LER-loven skal alle professionelle graveaktører forespørge i LER før de begynder at grave. Et gravearbejde der ikke findes på Graveinfo kan være et akut-arbejde (her forespørges efter arbejdet er udført) eller gravearbejdet kan være udført af en aktør der ikke er omfattet af LER-loven. Det kan også være en graveaktør der ikke kender LER og derfor ikke her forespurgt i LER – i så fald må du gerne henvende dig til LER-sekretariatet eller selv tage kontakt til graveaktøren.

Hvad er almene vandforsyningsanlæg?

Oprettet d. 15-01-2018

Herved forstås anlæg, som forsyner mindst 10 ejendomme. Som synonym bruges ofte "almen vandforsyning".

Må man bruge andres LER-kvittering?

Oprettet d. 15-01-2018

Nej. En graveaktør skal have sin egen kvittering, før han påbegynder et gravearbejde. Dog må eksempelvis en bygherre gerne spørge for en graveaktør (fx underentreprenør, rådgiver eller arkitekt), som han har udpeget til at udføre opgaven.

Kan private ledningsejere indberette friviligt til LER?

Oprettet d. 15-01-2018

Private ledningsejere, fx ejendoms- eller landbrugsejere, er ikke omfattet af LER-loven, men kan med fordel vælge frivilligt at indberette deres ledninger til LER. Det er ikke tanken, at ejere af parcelhusgrunde, som ejer deres egen stikledning, skal indberette til LER.

Support

  Vi har åbent for support på
  Tlf: 78 76 87 92
  Dagligt mellem 10:00-15:00
   
   
 

 

Send mail til support